APAM NASI
Assalamualaikum and hai uolls!
Haa siapa dekat sini tak tau nak buat apa dengan lebihan nasi. Takkan hari-hari nak masak nasi goreng boring lah kan. Nak buang sayang hm rasanya apa yang boleh kita buat dengan nasi lebih ni ek? - ayat orang johor ni ek hehe.
Okay aida dah ada idea, apa kata kita buat kuih apam nasi! Haih sedapnya kalau cicah dengan kelapa ! So, jom kita tengok apa bahan yang kita boleh guna untuk buat apam nasi :
1) 2 cawan nasi
2) 2 1/2 cawan air
3) 1 1/2 cawan gula
4) 2 cawan tepung beras
5) 2 cawan tepung gandum
6) 1 paket kecil mauripan
Cara-caranya :
1) Semua bahan masuk dalam blender
2) Perap selama 1-2 jam(kalau nak lagi gebu perapkan selama 2 jam)
3)Guna acuan kecik dan sapukan minyak pada acuan tersebut
4)Kukus selama 10-15 minit
Haa siapa dekat sini tak tau nak buat apa dengan lebihan nasi. Takkan hari-hari nak masak nasi goreng boring lah kan. Nak buang sayang hm rasanya apa yang boleh kita buat dengan nasi lebih ni ek? - ayat orang johor ni ek hehe.
Okay aida dah ada idea, apa kata kita buat kuih apam nasi! Haih sedapnya kalau cicah dengan kelapa ! So, jom kita tengok apa bahan yang kita boleh guna untuk buat apam nasi :
1) 2 cawan nasi
2) 2 1/2 cawan air
3) 1 1/2 cawan gula
4) 2 cawan tepung beras
5) 2 cawan tepung gandum
6) 1 paket kecil mauripan
Cara-caranya :
1) Semua bahan masuk dalam blender
2) Perap selama 1-2 jam(kalau nak lagi gebu perapkan selama 2 jam)
3)Guna acuan kecik dan sapukan minyak pada acuan tersebut
4)Kukus selama 10-15 minit
Kepada sesiapa yang tak tau pengukus tu ape, ni lah benda nya |
Ini adunan yang dah diperap selama 2 jam
|
Okay ni lah acuan yang aida guna, yang dalam mangkuk tu minyak untuk kita sapu pada acuan tersebut supaya apam tak melekat. |
Kalau korang rajin warna kan macam aida buat tu |
Tadaa! Apam nasi gebu gebas dah siap! |
Ha mudah kan, lepasni korang dah bole buat lah.So, kita jangan membazir makanan sebab membazir itu amalan syaitan hehe. Okay lah aida nak study, bulan depan dah nak exam tata ✌!
Comments
Post a Comment