APAM NASI
Assalamualaikum and hai uolls!
Haa siapa dekat sini tak tau nak buat apa dengan lebihan nasi. Takkan hari-hari nak masak nasi goreng boring lah kan. Nak buang sayang hm rasanya apa yang boleh kita buat dengan nasi lebih ni ek? - ayat orang johor ni ek hehe.
Okay aida dah ada idea, apa kata kita buat kuih apam nasi! Haih sedapnya kalau cicah dengan kelapa ! So, jom kita tengok apa bahan yang kita boleh guna untuk buat apam nasi :
1) 2 cawan nasi
2) 2 1/2 cawan air
3) 1 1/2 cawan gula
4) 2 cawan tepung beras
5) 2 cawan tepung gandum
6) 1 paket kecil mauripan
Cara-caranya :
1) Semua bahan masuk dalam blender
2) Perap selama 1-2 jam(kalau nak lagi gebu perapkan selama 2 jam)
3)Guna acuan kecik dan sapukan minyak pada acuan tersebut
4)Kukus selama 10-15 minit
Haa siapa dekat sini tak tau nak buat apa dengan lebihan nasi. Takkan hari-hari nak masak nasi goreng boring lah kan. Nak buang sayang hm rasanya apa yang boleh kita buat dengan nasi lebih ni ek? - ayat orang johor ni ek hehe.
Okay aida dah ada idea, apa kata kita buat kuih apam nasi! Haih sedapnya kalau cicah dengan kelapa ! So, jom kita tengok apa bahan yang kita boleh guna untuk buat apam nasi :
1) 2 cawan nasi
2) 2 1/2 cawan air
3) 1 1/2 cawan gula
4) 2 cawan tepung beras
5) 2 cawan tepung gandum
6) 1 paket kecil mauripan
Cara-caranya :
1) Semua bahan masuk dalam blender
2) Perap selama 1-2 jam(kalau nak lagi gebu perapkan selama 2 jam)
3)Guna acuan kecik dan sapukan minyak pada acuan tersebut
4)Kukus selama 10-15 minit
![]() |
Kepada sesiapa yang tak tau pengukus tu ape, ni lah benda nya |
![]() |
Ini adunan yang dah diperap selama 2 jam
|
![]() |
Okay ni lah acuan yang aida guna, yang dalam mangkuk tu minyak untuk kita sapu pada acuan tersebut supaya apam tak melekat. |
![]() |
Kalau korang rajin warna kan macam aida buat tu |
![]() |
Tadaa! Apam nasi gebu gebas dah siap! |
Ha mudah kan, lepasni korang dah bole buat lah.So, kita jangan membazir makanan sebab membazir itu amalan syaitan hehe. Okay lah aida nak study, bulan depan dah nak exam tata β!
Comments
Post a Comment